Danel

Gårdens dreng, og kanskje den egentlige driveren av Oppgår’n? Har sin fulle hyre med å holde Bergli-kyrne utenfor Oppgår’ns eiendom, og tar seg ellers av alt forefallende arbeid på gården. Kom på moped fra Grong. Ble fort god kompis med Agust, men har lite til overs for piga på gården. Da ny-lærerinna Magda kom til Kvelia falt derimot Danel pladask, men føler seg ikke trygg på om følelsene er gjengjeldt. Gikk opp i håndstående på murpipa i et forsøk på å imponere henne, og etter en lang og grundig samtale (uten pigen Dordi til stede) frir Danel til sin utkårede, og får ja.
Danel’s svar er likevel det motsatte, ikke til lærerinna, men på direktør Lindstrøms forespørsel om å begynne og jobbe for han.
Det som skulle bli drengens store dag blir alt annet enn det. Når bryllupsdagen går mot kveld, må han gå ugift og alene til sengs.
Ett positivt innslag i løpet av bryllupsdagen er det likevel når Lindstrøm redder Danel fra knipa om at han har lovet Anna Bjørkvatni å kjøpe et spesielt gevær, en drilling, av henne. Danel har behov for pengene til felles bo for seg og Magda, og det kan vel ikke gjøre noe om de flytter sammen før de er gift, tatt i betraktning hvor nær prestens velsignelse var………….
Spilles av Stein Rosten.